Seurakunta
Mihin uskomme
Suomen Helluntaiherätyksen tunnustus perustuu Jumalan pyhään sanaan, Raamattuun.
1. Raamattu.
Pyhä Raamattu Pyhän Hengen innoituksesta syntynyt Jumalan sana ja oppimme ainoa perusta.
2. Jumala.
On yksi, iankaikkinen Jumala kolmessa persoonassa: Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Jumala on taivaan ja maan luoja.
3. Jeesus Kristus.
Jeesus Kristus on Jumalan Poika, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi ihmiseksi neitsyt Mariasta ja eli synnittömän elämän opettaen ja tehden tunnustekoja. Ristinkuolemallaan Jeesus sovitti maailman synnin, nousi kuolleista ja astui ylös taivaaseen Isän oikealle puolelle.
4. Ihminen, Syntiinlankeemus ja Pelastus.
Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja yhteyteensä, mutta syntiinlankeemuksessa ihminen joutui eroon Jumalasta. Uskomalla Jeesukseen ihminen saa lahjaksi vanhurskauden ja uudestisyntyy Jumalan lapseksi.
5. Pyhän Hengen Työ.
Pyhä Henki herättää ihmisen hengellisesti, niin että hän voi ottaa vastaan Jumalan valmistaman pelastuksen, jolloin Pyhä Henki tulee häneen asumaan. Jeesus Kristus kastaa uskovan Pyhällä Hengellä, joka jakaa armolahjoja seurakunnan rakentumiseksi niin kuin apostolien aikana. Uskova on tarkoitettu elämään Pyhän Hengen täyteydessä Hengen hedelmää kantaen.
6. Seurakunta.
Seurakunta on Kristuksen perustama ja johtama, apostolien opetukselle rakennettu uskovien yhteisö. Kaikki uskovat kaikkialla ja kaikkina aikoina kuuluvat yhteen ja yhteiseen seurakuntaan, joka näkyvällä tavalla ilmenee paikallisseurakuntana. Jeesus Kristus käski seurakuntaansa tekemään kaikista kansoista opetuslapsia, kastamaan ja opettamaan heitä. Seurakunta muodostaa hengellisen papiston, jonka tehtävänä on palvella Herraa ja osoittaa kristillistä rakkautta kaikkia ihmisiä kohtaan.
7. Kaste.
Jeesuksen asettama kaste liittyy Jumalan pelastustyöhön. Kaste toimitetaan uskovalle Jeesuksen Kristuksen käskystä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen veteen upottamalla. Kastettu liitetään paikalliseen seurakuntaan.
8. Ehtoollinen.
Ehtoollinen on Jeesuksen seuraajilleen asettama muisto- ja yhteysateria, jossa hän on uskon kautta itse läsnä. Ehtoollinen julistaa Jeesuksen sovitustyötä ja on osallisuutta hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa.
9. Kuolema ja ylösnousemus.
Kaikki ihmiset kokevat ruumiillisen ylösnousemuksen. Vanhurskaat nousevat elämän ylösnousemuksessa ja jumalattomat tuomion ylösnousemuksessa.
10. Jeesuksen tulemus ja iankaikkisuus.
Jeesus Kristus tempaa lupauksensa mukaan seurakuntansa luokseen, minkä jälkeen hän tulee kuninkaana hallitsemaan koko maailmaa. Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan. Tämä on vanhurskaiden ikuinen osa.
Missio, arvot ja näky
Missiomme:
Perustehtävämme seurakuntana on:
Palvelemme, opetamme ja julistamme evankeliumia paikallisesti ja lähetyskohteissamme.
Arvomme:
Luovuttamattomat arvomme ovat:
1. Jumalan Sana
– Kaikkea elämää, toimintaa ja työtä ohjaava ylin auktoriteetti
– Raamattu on erehtymätön totuus kaikessa opetuksessaan
2. Rakkaus
– Ilmenee kunnioituksena, armollisuutena ja palvelualttiutena
– Toisten huomioonottaminen
3. Rohkeus
– Olla avoin, rehellinen ja oikeudenmukainen ihmissuhteissa ja päätöksenteossa
– Uudistua
4.Turvallisuus
– Haluamme olla vastuullinen ja luotettava uskovien yhteisö kaupungissa ja toiminnassamme
5. Yhteys
– Haluamme kohdata ja vaalia yhteyttä Jumalaan ja lähimmäisiimme
Näkymme:
”Olemme sitoutuneiden kristittyjen rakastava ja dynaaminen yhteisö, jonka kaikenikäiset kokevat kodikseen.”
Helluntaiherätys
Helluntaiherätys sai alkunsa 1900-luvun alkuvuosina Yhdysvalloissa, kun ihmiset kokoontuivat rukoilemaan ja odottamaan Raamatun lupausta Pyhän Hengen kasteesta (Apostolien teot 1:1-8 ja 2:1-21). Sieltä herätys levisi nopeasti ympäri maailmaa kuuluisien Azusa-kadun herätysten siivittämänä.
Leimallisia piirteitä helluntaiherätykselle ovat Pyhän Hengen armolahjojen toiminta ja niistä erityisesti kielillä puhuminen. Kaste on upotuskaste (uskovien kaste). Herätysliikkeessä ei ole käytössä lapsikastetta.
Helluntailaiset ovat evankelikaalisia protestantteja ja helluntaiherätys on suurin kristinuskon protestanttisista suunnista maailmassa. Perinteiseen helluntailaisuuteen arvioidaan kuuluvan nykyisin 115 miljoonaa jäsentä koko maailmassa. Jos lukuun lasketaan myös helluntailaisuuteen pohjautuvat karismaattiset ja uuskarismaattiset liikkeet, on helluntailaisten kokonaismäärä noin 600 miljoonaa.
Suomen ensimmäinen helluntaiseurakunta perustettiin Helsinkiin vuonna 1915. Nykyisin Suomessa on noin 250 seurakuntaa, joihin kuuluu reilut 46 000 jäsentä. Lisäksi suomenkielisiä helluntaiseurakuntia löytyy mm. Australiasta, Espanjasta, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Ruotsista.
Iso Kirja Keuruulla on Suomen helluntaiherätyksen raamattukoulu ja kristillinen kansanopisto. Opistolla voi suorittaa sekä lyhyitä kursseja että pitempiä useamman vuoden opintokokonaisuuksia. Lähetystyö on helluntailiikkeessä ollut aina voimakasta ja Suomessa Fida International toimii helluntaiseurakuntien lähetysjärjestönä.
Lappeenrannan helluntaiseurakunta perustettiin 16.8.1925. Seurakunnalle annettiin vielä nykyään tunnettu Betania-nimi, joka on paikan nimi Raamatussa. Seurakuntaan kuuluu nykyisin noin 450 jäsentä.
Lappeenrannan helluntaiseurakunta kuuluu Suomen Helluntaikirkkoon: suomenhelluntaikirkko.fi
Seurakunnalliset toimitukset
Avioliittoon siunaaminen:
Siviilivihkiminen tapahtuu maistraatissa, jossa päällikkö ja henkikirjoittaja toimittavat siviilivihkimisiä. Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava vihkiminen on maksutonta. Jos vihkivällä pastorilla on vihkilupa, siviilivihkimistä ei suoriteta.
Hautajaiset:
Paras tapa hoitaa hautausjärjestelyt on ottaa yhteyttä hautaustoimistoon. Seurakunnan pastorit tai joku toinen omaisten hyväksi katsoma sopiva henkilö hoitaa hautaan siunaamisen. Siunaustilaisuus suunnitellaan yhteistyössä omaisten kanssa. Pastori voi auttaa musiikin ja kanttorin järjestämisessä. Jos muistotilaisuus pidetään seurakunnan tiloissa, siitä on tehtävä tilavaraus.
Kristillinen kaste:
Seurakunnassa noudatetaan raamatullista kastekäytäntöä, jonka mukaan se on tarkoitettu uskoontulleille Jeesuksen opetuslapsille. Kasteen edellytyksenä on henkilökohtainen usko Jeesukseen ja kristillisen elämäntavan vaaliminen. Kastetapana on upotuskaste. Kastettava liitetään samalla seurakunnan jäseneksi. Kasteelle pyrkijän on keskusteltava ns. kastekeskustelu ensin seurakunnan pastorin tai vanhimman kanssa.
Lapsen siunaaminen:
Sylilapsen siunaaminen tapahtuu joko seurakunnassa tai kodissa. Evankeliumeissa kerrotaan, kuinka Jeesus otti lapsia syliin ja siunasi heitä. Tämän esimerkin mukaisesti seurakunnan pastorit tai vanhimmat siunaavat sylilapset. Näin vanhemmat tunnustavat tarvitsevansa seurakunnan esirukousta, siunausta ja tukea lapsen kasvatuksessa.
Jos sylilapsen siunaaminen tapahtuu jumalanpalveluksen yhteydessä, siitä on sovittava etukäteen. Seurakunnan puolesta annetaan lahja ja siunaustodistus.
Kodin siunaaminen:
Asuinosoitteen muuttuessa voidaan pastoria tai muuta seurakunnan työntekijää tai vanhinta pyytää toimittamaan kodin siunaus tarkoituksena siunata perheen tai asukkaan elämää uudessa asuinympäristössä. Tilaisuuden kulku voi olla monenlainen sisältäen lauluja ja raamatunlukua. Päätarkoitus on kutenkin pyytää Jumalan siunausta ja varjelusta kodille ja sen asukkaille.